Sunday, 17 September 2017

International Run for Autism 6km, UTM : 16 September 2017

A very fine activity to do on Malaysia Day! Suka sangat baju nya yang putih biru.. tak ada lagi baju run warna putih ni :)

Kami tiba di UTM jam 7 pagi, tunggu Kak Dyna jap sebab Kak Dyna tolong collect running kit ( Tq kak, lebiu..)..then ada senarombik , flag off jam 8 pagi.


My other half

Feeling ootd macâm org muda mudi jap..bg can lar ^_
with kak Dyna

Pelepasan lelaki...eh tak aci ni siapa nak ambil gambar saya di starting line ? ^_

Saya finish 5th place :) sekali lagi setelah finish sy berjalan2 2-3 minit baru sy off... anggaran saya tamatkan 6km dalam 39-40 minit, pace 6.44

cantik kan medal dia so colorful! vibrant! yuran pun murah RM39 je

mas anak balik ni dah hujan lebat...plan asal nak balik terus lepas lari tapi tetiba sy naik podium pulak eh.. ada hamper utk top tens...terima kasih adik-adik UTM!.. ^_^
Menunggu penyampaian hadiah..lalalala

Cantik kan?


Trivia:

Adakah anda aware tentang autism? Sukar untuk memahami autism kecuali ibu bapa atau adik beradik yang mepunyai ahli keluarga yang mengalami autism. Tahukah anda autism bukan lah penyakit.. they are just..UNIQUE. Kanak-kanak/individu autism melihat dunia ini dari sisi yang berbeza...mereka seringkali disalah tafsir sebagai degil, nakal, hyperaktif..sebenarnya, mereka cuma BERBEZA.

Semakin lama, nisbah individu autism semakin meingkat. Samada sebab dahulu ornag susah nak detect autism, atau autism memang meningkat mungkin faktor chemicals in our food/ pollution/ faktor pemakanan/genetic dan lain- lain..wallahualam.




Tahukah anda ada 3 jenis tahap autism atau spectrum disorder?

Level 1(High functioning) bermaksud mereka nampak normal seperti kita juga, boleh bekerja, , memandu, mengendalikan machineries dan biasanya jarang kelihatan simptom autism. Masih perlu diberikan sokongan dan bimbingan oleh ibu bapa, guru dan orang-orang terdekat, secara berkala.

Level 2 (Mild to moderate autism) - menunjukkan sedikit atau moderate simptom , memang perlukan sokongan dari orang-orang terdekat setiap masa.

Level 3 (Severe autism )- perlukan sokongan dan bimbingan 100% kerana simptom autism mereka menjejaskan perjalanan kehidupan harian(tantrum, hyperactive dll).


Sumber: google

1 comment:

  1. wow hebat sgt cat dan hasben. sejoin boleh join acara macam ni hehe... all the best yer ;)

    ReplyDelete