Wednesday, 9 September 2015

Mendaki Gunung Ledang aka Mt. Ophir (29.8.2015)



Tak sangka sebenarnya dapat join mendaki Gunung Ledang..which is ..if u asked me a year ago..it must have been difficult for me to join such activities!Tahun lepas kan zaman couch potato...asyik nak melepek je kat rumah hahaahha....

So...this is a proposal forwarded by my students ( dgn sedikit mata yang bercahaya dan senyuman manissss agar big boss cikgunya setuju bagi kebenaran pergi....).. alhamdulillah...rezeki anak2 didik ..dapat lah cikgu2 nya menumpang....

So ..came the big day ..yang mana julung2 kali nya aktiviti sebegini dibuat di "sekolah" kami...semua excited... bertolak jam 4 pagi dari Kluang...solat subuh di RnR dan sampai di kaki Gunung Ledang untuk bertemu dgn guide pada jam 7 pagi.Pung pang pung pang..semua nak ke toilet la..ambil gambar...lepas tu stretching, jam 8 baru kami memulakan pendakian.......

muka ceria....hahaha belum tau obstacles bakal dihadapi!!!


Can you spot the not? mana satu cikgu..mana satu anak murid ye hahahaha...klu..cikgu 10...anak murid 27..plus....adik aku join seorang






Halangan pertama..Tangga Mahligai.... 731 anak tangga!

jom menuju puncak mahligai!

Tangga mahligai...tak seindah namanya...hnsh hnshhhhhh....

Jam 8.30 pagi...sampai ke CP(check point) 1..memang semua semput bila sampai sini


9.00 pagi...sampai CP2

9.30 pagi...CP3 ...bunyi macam sekejap je..30 minit rasa mcm 3 jam nak sampai each check point.




11 pagi...sampai di CP 5..Sungai Segi Tiga

muka masih ceria..steady...

kami lunch di sini...

next stop...ada KFC...hehehehe

Apa itu KFC? Bukan Kentucky Friend Chicken yea...tapi Killing Fitness Centre...kenapa namanya begini? hahaha..sila scroll dan baca sampai habis....

Hidangan pertama..... baru whipped potato je...
Hidangan kedua... french fries...


Berehat sebentar di CP6...semua macam senyum2 kambing je ha...penat! dah tak larat tgk jam...pada masa ni...asyik tanya guide je..berapa jam lagi nak sampai puncak ? huhu...
Batu Hampar..main course KFC!!!
gaya..mutu..keunggulan...errkk..gayat jugak tapi thrill!! kecerunan lebih kurang 70-90 darjah!


berehat kejap di tebing yang dipanggil taman bonsai...tapi sebab penat...gi amik gmbr signboard je hahahaha bengong...
 k..aku belanja gambar google je lah ye...untuk Taman Bonsai..



di ketinggian 1050m..sambil berehat sambil posing... suasana di ketinggian ini..sejuk..angin sepoi2 bahasa...banyak lumut ala2 Mossy Forest di CH...

Again..tak tengok jam..tapi guide kata lagi sejam nak sampai....
Hidangan KFC ke 18 belas kot hahaha.... cheesy wedges

Priceless!!

Subhanallah...


Korang ni memang kanak-kanak riang...

Enjoying the view...

Di ketinggian 1,276 meter......tahniah semua..tahniah Institut Veterinar Malaysia!

ok busted..kami lah cikgu2 aka mak-mak yang cuba menyembunyi kan diri di celah2 pelajar dalam group photo yang di atas-atas neh... iron woman belaka hikhik....where to next?
Perjalanan turun ...huarghhh...memang tiring sebab tenaga banyak dah guna semasa mendaki naik.... waktu turun guide bagi jalan yang mudah(bagi guide lah mudah..bagi kami..huarghhh) sikit...he said kami akan sampai ke kaki gunung dalam 4 jam..tapi sebab stamina berbeza2...maka ada yang sampai bawah jam 6.00 petang manakala... pendaki terakhir turun ke base pada jam 7.30 malam...nobody left behind...masing2 ikut kumpulan kecil masing2....tak ada gambar sebab semua dah penat dan tak sabar nak sampai ke bawah!

eh..ada satu gambar...gambar periuk kera yang comel semasa on the way nak turun!ada juga jumpa ular sawa tapi tak berani nak snap gambar aihhhh...

Thanks Muna for lending me ur ipong hahahaha



Sebenarnya yang penting mental...dalam grup kami ada pelbagai umur dari 20 an ke 40an. Ada yang dah training dan workout sebelum ni ..ada yang tak buat dek kekangan masa..tapi bagi yang training secara berkala...boleh merangsang penyembuhan otot lebih cepat dari orang yang tak train...Sebenarnya ini kali kedua daku mendaki Ledang. Kali pertama tahun 1999(without workout..main ikut member je..sudahnya kaki sakit dalam tempoh 2 minggu!)...alhamdulillah...kali ini..dalam seminggu kaki dah pulih...masing2 ketawa je bila naik opis lusanya....kat opis ramai jalan terdengkot2 hahahaha...

Ledang, ada rezeki,ada kudrat....jumpa lagi ya...


Catatan ringkas:

Tinggi Gunung Ledang: 1,276m
Masa mendaki : 8.00 pagi
Sampai ke Puncak: 2.00 petang
Sampai ke kaki gunung: 7.30 petang

No comments:

Post a Comment